top of page

Dřevěnický rykot: Všude dobře, doma se vyhrává

V roce 2009 jsem si na tomto závodě odbyl svoji premiéru a bylo z toho celkové vítězství. Uplynulo 11 let a já opět stojím s klasickou předzávodní nervozitou po kotníky ve vodě rybníku Hlíza. Přemýšlím, co se za tu dobu vlastně změnilo? Chinaski to docela trefili: „10 let jak půlhodina“. Já jsem samozřejmě stále mlád, v životní formě a plně odhodlán vyhrát, takže zde nic nového, ale samotný závod se posunul o pořádný kus kupředu.

  • Registrace je na nedalekých volejbalových kurtech v Dřevěnicích.

  • Depo již není v lomu, ale podél celé hráze. Každý startující má svůj „chlívek“.

  • Stopky nahradila elektronická časomíra.

  • Plave se jeden 400m okruh okolo bójek namísto původní varianty na druhou stranu rybníka a zpět.

  • Na cyklistické trati vyrostlo hned několik single tracků a božím nedopuštěním na trať omylem napadaly kameny v opravdu nepříjemném sledu. Aby toho nebylo málo, tak nějaký dobrák pokácel stromy přes cestu. Proč dobrák? Byl tak ohleduplný, že postavil schůdky usnadňující přejezd (přeskok).

  • I v běhu se přidalo pár pasáží hraničících s 50% úspěšností podvrknutí hlezenního kloubu.

Co zůstalo stejné?

  • Lokalita Dřevěnic.

  • Super parta organizátorů okolo Aleše Bílka a Petra Kordíka.

  • Startovné 250,-

  • Perfektní značení dosti náročného terénu.

  • A pro mě asi nenahraditelná atmosféra umocněná tím, že se většina startovního pole i fanoušků po trati osobně zná.

Moje místo v depu

Zpět k závodu! Aleš ze zdymadla provede stručnou rozpravu a popřeje nám všem hodně štěstí, zdraví a dlouhá léta. Letos se startuje ve třech vlnách: 1. muži 20 – 39 let, 2. muži nad 40 let a junioři, 3. ženy. Mezi vlnami je rozestup cca 2 minut, takže souboj s největšími favority v kategorii nad 40 let bude imaginární. Ten kdo první protne cílovou pásku, nemusí být celkovým vítězem… To mi moc nevyhovuje, ale pravidla jsou pro všechny stejná. Ještě jednou se otočím a vidím uklidňující pohled svojí Karči, tátu schovaného za fotákem, vystrašenou mamku a plaveckého trenéra Michala, který chce rozsekat celé startovní pole.

Rovnání na startovní čáře první vlny a rozprava v podání Aleše


3 – 2 – 1 – START!!! Zhruba 30 borců hromadně skočí do vody a začne ji čeřit. Plaveckou formu mám nyní dobrou, takže cílem bylo vytvořit si co největší možný náskok již zde a v prvním depu. Proto jsem trochu překvapen, že Honza Berka a Marek Čumpelík se mnou až k první bojce cca 100m vzdálené drží tempo. Poté se již naštěstí osamostatňuji na špici a bezproblémů propluji celou tratí. Při výlezu z vody mám na své pronásledovatele náskok 60 vteřin a dalších 30 jim přidám v prvním depu.

Plavání úspěšně dokončeno, vzhůru do bot a jedeme se vyvětrat na MTB

Kluci se ještě čachtaj, takže já mám prostor pro protažení lýtka ;-)


Na MTB naskakuji osamocen a „pln“ sil. Cyklistika vede v jednom, z mého pohledu, velice členitém okruhu dlouhém 20 km. Zjednodušeně můžeme říci, že ½ je více do kopce a druhou již převážně klesáme, ale je zde spousty zajímavých brdků. Nejvíce technická pasáž je těsně za polovinou. Ohromnou výhodu mají místní borci, kteří na trati mohou pravidelně trénovat a znají „každý“ kámen. Já jsem byl naštěstí tak rozumný, že jsem si ve čtvrtek celou trať projel s Rudou Coganem a věděl, do čeho pojedu :-). Po úspěšném plavání chci udržet co nejdéle náskok. Ideálně být v nejvyšším bodě trati první a poté technicky schopné jezdce brzdit ve sjezdu, kde nebude možnost předjetí. S mojí technikou a slepotou se nechci pouštět do akce „kamikaze“. I zde se mi plán daří plnit! Tempo je vysoké a nikdo ze soupeřů se nepřibližuje. Nahoře na kopci jsem první a za mnou je díra. Sjezd tedy mohu jet s lehkou rezervou a očekávám přiblížení bikerů… S blížícím se cílem se čím dál více bojím defektu nebo technických problémů. V tempu povoluji a jedu na jistotu. Nakonec již vidím cíl a je mi jasné, že do cíle závodu se dnes opravdu podívám.

Start MTB části

Šup šup do depa


Rychlé depo, na 4 km běh ani neberu ponožky, nazouvám závodní drapáky od Mizuno a vzhůru do prvního kopce, který je noční můrou všech účastníků. Ještě dostávám stručné informace o náskoku, který je aktuálně okolo 3 minut. Hned po prvních pár metrech přecházím do chůze, která je rozhodně rychlejší a z hlediska energie úspornější. Postupně slyším přijíždět další závodníky za mnou a kontroluji svůj náskok. Dostal jsem pravdivé informace, takže běh by již měl být formalitou. Tuto větu jsem si řekl i minulý týden na Hamrmanovi a tvrdě na to doplatil :-(. Proto nic nenechávám náhodě a snažím se držet vysoké tempo hned od začátku. Trať běhu si již moc nepamatuji a tak je důležité stále bedlivě sledovat značení, kontrolovat došlap (předejít zranění) a udržovat tempo znemožňující moje seběhnutí. Okruh je opravdu ryze trailový a silniční boty by byly hodně špatnou volbou. Kopec střídá bláto, a to je pak vyměněno za lesní cestu, která vlastně ani neexistuje. Následuje prudký seběh a celé znova a znova. Dnes se mi naštěstí běží dobře, takže reálně začínám věřit v úspěch. Po necelé 1 hodině a 15 minutách jsem na stejném místě, ale se zářivým úsměvem na tváři. Za potlesku domácích fanoušků a svých nejbližších probíhám cílem na 1. místě. Jsem zpět v plné formě! Na 2.místě dokončí Michal Vlášek a jako třetí probíhá Jan Berka. V celkovém pořadí se před kluky ještě dostane s odstupem startující Pavel Jindra a Jiří Kužel. Moje pozice se však nemění a mám z toho upřímnou radost.

Poslední stojka a je hotovo. Dnes veleúspěšně!!!


Být papírový favorit je vždy velká zodpovědnost a nikdy to není tak jednoduché, jak se při zpětném pohledu do výsledků může zdát. Za tuto obhajobu jsem velice rád a je to právě ta potřebná motivace do dalšího tréninku, kterou jsem potřeboval!

Kategorie 20 - 39 let muži: 1. Petr Soukup, 2. Michal Vlášek a 3. Jan Berka ... to se mi to běhá, když fasuju boty, kluci klasicky na tvrďáky!


Po závodě se zapojíme do úklidu depa, trati a přesuneme se do nedalekých Dřevěnic, kde proběhne slavnostní vyhlášení. Tam všechny čeká vychlazený drink a steak na griluv ceně startovného;-). Tento závod je ukázkou toho, jak to lze dělat. Super parta, krásná trať, minimální náklady a další nezapomenutelný den v mém životě! Děkuji všem, kteří se na tom podíleli a těším se na 16. ročník v roce 2021.


bottom of page