top of page

MEGATLON 2020: Co Čech to sportovec nebo alkoholik?

Již neuvěřitelných 14. let držíme s naší jičínskou partou tento unikátní „závod“ při životě. To, co začalo jako recese a čistá ožíračka, se vyvinulo ve společenskou událost roku. Již není mnoho akcí, kde se všichni společně sejdeme, takže musíme podržet i nadále. A o co vlastně jde? Jedná se o náš pivní desetiboj. Celkem 10 rozdílných sportů a téměř u každého sportu musíš co nejrychleji vypít pivo z lahve. Sčítá se pořadí z každé disciplíny a ten s nejnižším počtem po poslední disciplíně se stává celkovým vítězem. Na startu hlavního závodu se nás letos sešlo rekordních 20, takže už při začátku dne bylo jasné, že zábavy bude až až. Celá akce se uskutečnila 27.6. Pojďme se podívat na jednotlivé disciplíny, průběh a v tomto článku především poutavou fotodokumentaci.


1. Cyklistika

Celkem dva okruhy na MTB, tam a zpět. Celková délka je cca 4,5 km. Rovina s pár bahnitými zatáčkami. Hromadným startem okolo 9:00 odstartovala nejen první disciplína, ale i celý MEGATLON. Háček je trochu v tom, že po dojetí do cíle musíš co nejrychleji vypít pivo a čas vypití se násobí pěti. Součet cyklistického času a pivka rozhodne o tvém pořadí.

Hromadný start

1.místo Petr Soukup (9:45 a 0:12,0)


2. Člunkový běh

Klasický člunkový běh všichni známe. Běháte tam a zpět. V našem případě musíte naběhat 120 m mezi dvěma lahváči vzdálenými od sebe 20 m. Lehké vylepšení spočívá v tom, že než doběhneš do cíle, musíš oba lahváče vypít.

1.místo Marek Uhlíř 0:50,3 a 4.-5.místo Petr Soukup 1:02,0


3. Plavání

Start z hráze, plaveš k bójce vzdálené cca 75 m od břehu a zpět. Lehká komplikace je v tom, že musíš plavat s lahváčem v ruce a po dokončení vypít jedno pivo z lahve co nejrychleji. Čas piva se opět násobí pěti.

Letošní podmínky nám v chovném rybníku opravdu přály

1.místo Petr Soukup (1:46,0 a 0,08,9)


4. Běh s basou

První regenerační disciplína (bez povinného pití). Vezmešbasu plnou piv a musíš absolvovat vzdálenost 80 m (40m jedním směrem, otočka o 180°C a zpět). Nejrychlejší v cíli je vítěz.

1.místo Roman Abel 0:14,9

10.místo Petr Soukup 0:17,0


5. Orientační běh

Orientační běh asi také znáte. Oranžovo-bílé kontroly, mapa a buzola (tu nemáme, moc by nám nepomohla). Závodí se formou scorelaufu, takže pořadí kontrol je na tobě. Když všechny sesbíráš, můžeš do cíle. Letos bylo celkem 7 kontrol. Start je hromadný, ale v rámci lehkého roztrhání startovního pole hned na startu před převzetím mapy musíš vypít lahváč. Další „orosené“ překvapení na tebe čeká v cíli. Druhý lahváč se již však násobí pěti. Ten s nejnižším součtem běhu a pití vítězí.

Hromadný start zahájený exádou

1.místo Petr Soukup (10:49 a 0:09,3)


6. Exáč

Královská disciplína. Prostě se zakloň a co nejrychleji vypij pivo z lahve.

1.místo Richard Valenta 0:05,0

4.místo Petr Soukup 0:07,4


7. Paddleboard

Musíš vestoje na paddleboardu absolvovat stejnou trať, jako byla na plavání. Pouze nyní jedeš dva okruhy a na konci prvního obligátní exáda jednoho pivka, které se násobí pěti. Při pádu opět naskočíš a pokračuješ. Nic složitého :-).

2 paddleboardy se postaraly větší atraktivitu

1.místo Petr Soukup (2:50,1 a 0:12,4)


8. Volejbal

Startovní pole se rozlosuje do 4 týmů a hrajeme každý s každým jeden set do 11 bodů. V rámci možností se snažíme dodržet pravidla plážového volejbalu. V průběhu všech zápasů musíš vypít pouze jedno pivo na chuť.

Vítězný tým Jan Beneš, Michal Navrátil, Filip Soviš, Marek Uhlíř, Tomáš Uličník a Vendula Navrátilová


Zde jsem si vybral slabší chvilku, ale náš tým uhájil 2. místo


9. Šipky

Druhá regenerační disciplína, ani zde se nepije pivo (povinně). 3 hody ze vzdálenosti 3 m do terče. Ten s největším součtem vítězí.

1.místo Michal Navrátil 105 bodů a 5.místo Petr Soukup 33 bodů


10. Hod po lahváči

Závěrečná disciplína, která umí zavařit. Máte 4 tenisáky a 3 lahváče od sebe vzdálené 5 m. Co nesestřelíš, tak piješ. Počítá se čas sestřelení třetího lahváče nebo vypití toho, co zůstalo stát.

1.místo Roman Abel 0:13,6 a 2.místo Petr Soukup 0:17,8


Jako vložený závod probíhá i ženský trojboj, kde se dočkala premiérového vítězství Vendula Navrátilová. Kozy roku již po několikáté obhájila Petra Abelová. Skokanem roku se stal Roman Abel. Troska roku David Španěl. Hrdinou dne se bezkonkurenčně stala Tatiana Rakytová, která zvládla absolvovat jak mužskou, tak i ženskou variantu. Neskutečný výkon! Píče roku nakonec uhájil Marek Uhlíř s celkovým počtem 23 vypitých piv.

Kompletní startovní pole na konci celého dne!!!


Kompletní výsledky hlavního závodu:


1.místo Petr Soukup ... 34 bodů

2.místo Michal Navrátil ... 45 bodů

3.místo Tomáš Uličník ... 76 bodů

4.místo Marek Uhlíř ... 77 bodů

5.místo Roman Abel ... 78 bodů

6.místo Richard Valenta ... 80 bodů

7.místo Jan Starý ... 81 bodů

8.místo Jiří Macák ... 84 bodů

9.místo Jan Medlík ... 86 bodů

10.místo Tomáš Sedláček ... 97 bodů

11.místo Jan Kosina ... 99 bodů

12.místo Pavel Páv ... 102 bodů

13.místo Radovan Demeter ...114 bodů

14.místo Jaroslav Nosek ...121 bodů

15.místo Filip Soviš ... 135 bodů

16.místo David Španěl ... 139 bodů

17.místo Jan Beneš ... 140 bodů

18.místo Michal Navrátil ... 144 bodů

19.místo Petra Zvolánková ...153 bodů

20.místo Rakytová Tatiana ... 159 bodů


Všichni jsme to nakonec ve zdraví přežili, užili si super den a vypili nějaké to pivko. Rozhodně už se těším na jubilejní 15. ročník v roce 2021!!! Děkuji všem zúčastněním za jejich morálku, děvčatům za výpomoc s organizací a trpělivost, fotografům za zachycení atmosféry a Iloně Medlíkové za guláš.


Bonusové foto:

Hra na schovku

Nová technika pití dvou lahváčů

Vložený fotbalový turnaj

Mr. Yoda ze Star Wars nás také také navštívil

Ani vítězka letošního MEGAtrojboje to nemá doma jednoduché...


bottom of page