top of page

Soustředění č. 5 – Z Malorky do karantény

Česká republika pomalu začíná propadat panice z corona viru, tak je nejvyšší čas vycestovat pryč. 2.3. balím kufry a okolo 16:00 se potkávám s klukama na letišti v Praze. Vyrážíme celkem ve třech. Přidává se PRO běžec, creator a začínající cyklista Ondra Hnilica (jedna ze stěžejních osob celého projektu #226naKREV) a můj slovenský svěřenec, Coca-colový král a jeden z mála lidí, který je schopen odjet 5 hodin na ANP, Radovan Demeter. Díky Oťasovi z Fly4Sport se bezproblémů i s koly dostáváme do Palmy a pak už to je jen kousíček do El Arenalu. Prvně jsem byl na Malorce v roce 2006. To bylo moje premiérové soustředění v teple na nadcházející sezónu s Rudou Coganem. Od té doby jsem tuto lokalitu nezměnil a nemám to ani v plánu.

Proč El Arenal a ne Alcudia, či jiná lokalita na ostrově? Z mého pohledu ideální místo na start cyklistiky. Můžete jet do rovin nebo kopců. O skupiny zde rozhodně není nouze a každý si vybere. Dva 25m bazény v rozumném dosahu s teplou vodou. Pro odvážné je samozřejmě možné skočit i do moře, ale to jsem snad ještě nikdy neudělal :-). A na běh rovina po místní promenádě nebo lze využít přilehlých parků pro běh po měkkém a zvlněném terénu.

3.3. v 10:00 startujeme s českou skupinou z Balneari číslo 9. Náš první trénink v teple. Plán na následujících 11 dní je prostý: „Kolo každý den, plavba obden a běh dvakrát za tři dny.“ Počasí nám celou dobu přálo a žádný déšť nás nezastihl. Čím déle jsme na ostrově, tím je tepleji a naše opálené rukávy tmavnou. Kilometry postupně naskakují a tělo překvapivě neprotestuje. Střídám náročné intenzivní dny se základní vytrvalostí. Maximum tréninků se snažíme absolvovat společně a tak máme o zábavu postaráno. Na závěr dne vždy využijeme hotelový venkovní bazének, kde po dobu pěti neskutečně dlouhých minutách zaledujeme nohy (pocitová teplota Ondra 5°C, já 10°C a Rado 15°C). Večer je na programu filmová kultura, u které se protahujeme a jeden San Miguel (pivko). Stihli jsme opravdové klenoty světové kinematografie – TotalRecall, Útěk z LA, Blade II., Hanební pancharti, Matrix, Cliffhanger, Vítejte v džungli, Loupež po italsku… Ondra se překonává a dokonce i ráno s námi zajde do bazénu. Jeho vrcholem je však zdolání královské etapy na SaCalobru. Odšlapal si sám 170 km a nastoupal přes 2 000 m. Na necyklistu slušná práce. V neposlední řadě mi udělal spoustu pecka fotek a naučil španělský přípitek: „Salud, amor y dinero“. Rado se mnou neúnavně drží krok v tréninku a neodradí ho ani popáleniny třetího stupně ze slunce, pokousání od štěnic nebo odřeniny po tykačce s asfaltem. Vypije okolo 2,5 litrů coly denně a je v pohodě. I on mě naučí pár slovenských slovíček: tieň – stín, vankúš– polštář a vrcholem je multifunkčnost slovíčka JEBAŤ.

Dream team - Rado, Ondra a já


Projezdil jsem ostrov skrz na skrz, poznal nové závoďáky, snědl asi 5 kg lívanců, 42 toastů a ujistil se v tom, že mám tu nejlepší práci na světě ;-).

Postupně sledujeme dění v ČR a děsíme se návratu… Zprávy se každý den mění a nikdo nic neví jistě. Naštěstí ani nemusíme soustředění zkrátit a 13.3. se ve večerních hodinách vracíme posledním oficiálním letem zpět do ČR. Na letišti nás již čeká uvítací výbor ve skafandrech a všichni povinně absolvujeme měření teploty, pasovou kontrolu a každých 5 min si dezinfikujeme ruce. 14denní karanténa je nevyhnutelná… Naštěstí jsme měli tu kliku, že jsme stihli vše odtrénovat dle plánu a nemuseli ostrov opustit po 3 dnech jako někteří smolaři.

Co se zvládlo odmakat?

Plavání – 19 km

Cyklistika – 1 300 km

Běh – 100 km


Nyní tedy lehce odpočinu na samotce a za 14 dní zpět do práce!!!


bottom of page