top of page

MEGATLON 2019: Propité vítězství

13. ročník MEGATLONU odstartoval 10. 8. v 9:10 na hrázi rybníků Hádek nedaleko Jičína. Srdeční záležitost nejen z důvodu organizace, ale možnosti se opět po roce sejít s nejlepšími kamarády a strávit s nimi téměř jeden celý den. Lehce posportovat, decentně popít a hlavně si užít hromadu zábavy. Závod jsem již dokázal 6x vyhrát a tak ambice byly opět nejvyšší. Po standardně velkém zájmu účastníků z celého světa se nás na startovní čáře sešlo 10.

Co to vlastně MEGATLON je? Jedná se o moderní, atraktivnější formu desetiboje. Nejen, že jsou jednotlivé sporty mnohem komplexnější, ale jako bonus při většině sportů musíte vypít (vyexovat) lahváče. Jednotlivé disciplíny podrobněji popíši níže a doplním o barvité fotografie. Výsledky z každé disciplíny se sčítají a kdo má na závěr dne nejnižší součet je vítězem. Jak prosté!!! Pro bližší informace, rekordy či výsledky ze všech ročníků doporučuji navštívit naše profesionální stránky http://megatlon.borec.cz/


1. Cyklistika: Celkem 2 okruhy po 2,5 km. MTB, koza, silnička, kroska nebo jakýkoliv pojízdný stroj je povolen. Hromadný start a jako bonus tě v cíli čeká jeden exáč, jehož čas se násobí pěti.

2. Člunkový běh: Běh okolo dvou lahváčů od sebe vzdálených 15 m. Celkem musíš mezi lahváči naběhat 90 metrů. Aby to nebylo tak jednoduché, tak při průběhu cílem musí být piva vypita. Zda-li vypiješ pivo najednou, nebo rozložíš síly, je již jenom tvoje taktika.

3. Plavání: Plave se k bojce vzdálené 50-75 metrů od břehu a zpět. Kvalita vody luxusní (většina závodníků vždy vyrážku a letos i jeden zánět spojivek). Aby to nebyla nuda, tak po celou dobu musíš však mít v jedné ruce lahváč a po doplavání tě čeká kontrolní exáč. Čas piva se opět násobí pěti.

4. Běh s basou: První regenerační disciplína, kde se nepije pivo (povinně). Na závodníka čeká trať o délce 80 metrů po rovině. Po odstartování libovolně uchopíš basu plnou piv a běžíš rovně 40 metrů – následuje otočka o 180° - běh zpět do cíle.

5. Orientační běh: Hromadný start všech závodníků. Okruh je každý rok jiný v průměrném rozsahu 2 – 3 km (někteří závodníci naběhají i 8-10 km). Závodí se formou scorelauf (závodník si sám volí libovolné pořadí kontrol, ale při doběhu do cíle musí mít všechny) bez časového omezení. Na úvod jeden kontrolní exáč – sebrání mapy a vzhůru do lesa. Po doběhnutí na tebe v cíli čeká další lahváček, který má již větší váhu, protože je čas vypití násoben pěti.

6. Exáč lahváče: Královská disciplína. Co nejrychleji vypít pivo z lahve.

7. Paddleboard: Závodí se na stejné trati jako plavání. Závodník musí na paddleboardu ve stoji dopádlovat k bojce, obeplavat a navrátit se zpět na hráz. Zde co nejrychleji vypít jeden lahváč (opět se čas násobí pěti) a ještě jednou absolvuje závodní okruh na paddleboardu. Letos vzhledem k náročným větrným podmínkám mnoho závodníků suchou nohou nedokončilo disciplínu, nicméně všichni se do cíle doplácali.

8. Volejbal: Vylosují se týmy ze všech závodících a přihlížejících. Týmy jsou od 3 do 5 hráčů, dle počtu závodících. Hraje se stylem každý s každým na jeden set do 15 bodů. Dodržujeme pravidla plážového volejbalu (orientačně, moc je neznáme). V průběhu všech zápasů musí závodník vypít jedno pivo, nezáleží na čase, takže je konečně klid na vychutnání v pořadí již nejméně 9. piva.

9. Šipky: Druhá regenerační disciplína (bez povinného alkoholu). 3 hody na terč ze vzdálenosti 3 metry. Počítají se pouze šipky, která se udrží v terči. Cílem je co největší součet.

Zachované fotografie jsou nepublikovatelné, to prostě Méďoj nemohu udělat...


10. Hod po třech lahváčích: 3 lahváče jsou vzdáleny 5 metrů a ty máš 4 tenisáky. Co netrefíš, musíš vypít. Počítá se čas sestřelení třetího lahváče nebo vypití nesestřelených lahváčů. Pro někoho vysvobozující disciplína, ukončující sportovní část, smolaři pijící 3 pivka mají slušně založeno na veselý večer.


I přes lehkou nepřízeň počasí jsme všichni bojovali až do samotného konce. Nikomu se nic nestalo, kosiček bylo pomálu, mnoho piv nezbylo, všichni jsme si akci užili po svém a o zábavu rozhodně nebyla nouze. Vložené soutěže žen (MEGATROJBOJ), o hrdinu dne nebo píče roku nikoho nenechaly klidným a v neděli jsme si již stejně výsledky nepamatovali.


Nalezené výsledky 2019: 1. Petr Soukup, 2. Michal Navrátil, 3. Tomáš Sedláček, 4. Jiří Macák, 5. Jan Medlík, 6. Jan Kosina, 7. Roman Ábel, 8. Pavel Páv, 9. David Španěl, 10. Radek Obrmajer.


Co dodat? Byl to zase slušný ročník a děkuji všem účastníkům, závodnicím, organizačnímu sboru a paní Medlíkové za luxusní guláš! Kdo by si rád vyzkoušel MEGATLON 2020, neváhejte napsat. Občas je nutné vypnout a užívat života!!! Nyní zpátky do tréninku a v neděli se uvidíme na PalavaRace ;-).



bottom of page