top of page

Ultimátní cyklistika na Lanzorote

Doma jsem se zdržel dlouhé 4 dny a jedeme dál. Stihl jsem si vyprat cyklistický dres, vyměnit spoďáry, zajít na jednu akci do hospody a na návštěvu za ortopedem. Poté již zpět na letiště a jedeme Praha – Zurych – Arrecife (Lanzarote). Díky 7 hodinovému zpoždění letadla si dávám další bezesnou noc a do míst mého čtvrtého letošního soustředění přijíždím okolo 2:00 ráno. S partou nabušenců z Německá a Švýcarska pod vedením Luboše Bílka mě čeká perných 14 dní. Hned od prvního dne se začíná polykat slaná voda v 50m venkovním bazénu, trhat asfalt na místních silnicích a ohýbat železo v posilovně. Výkonnostně jsem v této skupině asi na 4.místě, takže o kvalitní partnery zde rozhodně není nouze. Tři dny trénink a jeden den oraz, pořád dokola. To je život triatlonisty.

I přes veškerou snahu se moje koleno nelepší a já jsem stále bez běhu. Kombinace protahování, válcování, posilování, Compexu, Gelorenu (doplňkové stravy pro koně, po které mám opravdu hladkou srst), zábalů, modliteb, slunce a piva nepomáhá :-(. Neházím flintu do žita, dávám si dílčí cíle a odstřeluji jednoho parťáka po druhém. V průběhu dvou tréninkových týdnů jsem dokázal:

  • Plavat rychleji 100m úseky kraulem než Richard Varga, několik let nejlepší plavec ve světě triatlonu. Možná to nebyl úplně vyrovnaný souboj. Já neopren a plavu na krev. Richard bez neoprenu, s odporovým padáčkem a na volno. Na to se ale historie neptá.

  • Porážet na kole při 10min úsecích do kopce takové star jako Ronnie Schildknecht (9x vítěz Ironman Zurych), Maurice Clavel (3.místo Challenge Roth 2017) či Markus Rolli (1.místo Ironman 70,3 Thailand). Sice jsem jel o dvě intenzitní pásma výše než oni, byl bez horečky a rozhodně jsem si u toho nemohl povídat, ale naložil jsem jim neuvěřitelných 5 vteřin.

  • Potykat si v místním gymu jako jediný z naší skupiny s vedoucí. Alespoň si to myslím, mluvila totiž jenom španělsky…

  • Popřít pravidlo, že se dvakrát denně nepozvracíš. A to dokonce 4x. Na cyklistickém tréninku dlouhém 6:30hod jsem kombinaci vejce se slaninou, banánový koktejl s mlékem, pomerančový džus a chocapic s ovesnou kaší cítil téměř celou dobu.

  • Podržet předsevzetí a vypít jen jednoho San Miguela denně.

  • Umístit se v anketě fotka soustřední společně s Petrou Kuříkovou na prvním místě. Přihlásili jsme se pouze dva…ale na to se historie rovněž neptá.

  • Dodržet dochvilnost na start tréninků vzorněji než Švýcaři se svými hodinkami.

  • Obohatit svoji znalost německo-švýcarského jazyka o tato slovíčka a fráze:

Hast du eine Mape – Máš mapu? … Při ztracení na ostrově o rozloze 80 x 40km.

Es ist fekalisch – To je fekální (nehezké). … Po zjištění plaveckého motivu 40x 100m kraul se startem v 1:30min.

Achtung der Kretino im Auto – Pozor, idiot v autě. … Povel skupině cyklistů, kdy španělský důchodce v autě před námi začíná zmateně kličkovat po silnici.

Soustředění to tedy bylo rozhodně vydařené. Najezdil jsem kilometry na trati květnového nominačního závodu IM Lanzarote v mnoha různorodých povětrnostních i teplotních podmínkách. Sžil jsem se s novými hodinkami Garmin 935 a mohl na vlastní kůži vyzkoušet Compex 8.0 zapůjčený od Honzy Kubeše (děkuji). Nyní mě čekají tři týdny doma s jediným cílem: „Dát do kupy koleno“. Poté vyjíždím vstříc svému poslednímu soustředění v teple do zatím neprozkoumané destinace MALAGA.

Souhrn mých tréninkových dávek je tento:

C – 12x, 1166km (41,5 hodin)

P – 9x, 35,8km (10,5 hodin)

B – 2x, 7,5km (1 hodina)

A nejtěžší cyklistický trénink po stopách IM závodu je tento:

45min rozjetí

45min na aerobním prahu ... průměrné tepy 138, výkon 244W

10min vyjetí

30min meziprahově ... průměrné tepy 147, výkon 270W

10min vyjetí

15min na anaerobním prahu ... průměrné tepy 154, výkon 301W

45min vyjeté

45min na aerobním prahu ... průměrné tepy 138, výkon 249W

10min vyjetí

30min 280-300W ... průměrné tepy 156, výkon 298W

15min

15min na 320-330W ... průměrné tepy 158, výkon 324W

75min vyjetí na průměrných tepech 135 a 203W

...........

182,5km, 6:30hod na průměrných tepech 135 a průměrném výkonu 223W. To abyste si nemysleli, že se flákám na jazykových kurzech;-).


bottom of page