top of page

Proč každoročně absolvuji zátěžové testy?

Každoročně se snažím alespoň 1x absolvovat zátěžové testy. Časově se nejčastěji jedná o začátek sezóny po úspěšném absolvování přípravné fáze a před největší objemovou porcí tréninkových dávek. V minulosti jsem testy absolvoval v Laboratoři sportovní motoriky na FTVS nebo na CASRI, ale letos jsem dostal nabídku od Michala Štefaniče z CardioLab (www.cardiolab.cz) a udělal si cestu do Příbrami.

Proč má význam zainvestovat několik tisíc do právě tohoto typu testů a neutratit je za letenky do teplých krajin, několik kvalitních večeří s přítelkyní, párkrát skočit do kina na novinky nebo nakoupit zásobu Braníků na jeden rok dopředu?

Pro toho kdo zainvestoval nemalý peníz do sporttesteru a neslouží mu jenom jako krokoměr, je nutné znát svoje tepové zóny pro efektivnější trénink. Pokud systematicky trénuješ 2x týdně, tvoje ambice jsou na úrovni „hlavně přežít“ a na hodinkách máš místo tepů nastavený odpočet 30 minutového tréninku, tak tě mohu uklidnit. Testy opravdu nepotřebuješ! V opačném případě pokračuj dál ve čtení. Pokusím se napsat svůj pohled (závodník a trenér) na danou věc doplněnou vhodnými připomínkami od již zmiňovaného Michala, majitele zátěžové laboratoře CardioLab.

Já osobně testy absolvuji ze 4 důvodů:

  1. Zjištění aktuálního AEP (aerobního prahu) a ANP (anaerobního prahu)

  2. Absolvování modifikované „lékařské“ prohlídky s odhalením případných rizik či nedostatků

  3. Utvrzení se v tom, že moje VO2max je stále vyšší, než má běžná populaceSprcha, mýdlo a ručník v ceně (jednou ročně je to opravdu potřeba)

Především první důvod je za mě nejstěžejnější do nadcházejícího tréninkového bloku, kdy se maximálně snažím rozvinout základní vytrvalost s několika intenzivními prošťuchy. Z časových i finančních důvodů je nejjednodušší absolvovat jenom jeden test. Já vždy volil běhátko, protože na kole jsem nikdy nebyl schopen se dostat do tak vysokých hodnot. Nejčastěji jsem absolvoval stupňovaný běžecký test do maxima. Za cca 15min bylo hotovo a výsledky na světě. Letos jsem však absolvoval testy TŘI!!! Krátký stupňovaný běžecký test do maxima (do 10min), dlouhý stupňovaný běžecký test nad ANP (30min) a dlouhý stupňovaný cyklistický test nad ANP (30min). Vše včetně výkladu výsledků zabralo 6 hodin (celý den 😊).

A nyní pár otázek na Michala…


1. Proč absolvovat tři testy a ne jenom jeden?

Jeden test je nutné minimum a pro základní výstupy dostačuje, pokud ho dokáže zátěžový diagnostik správně interpretovat a samozřejmě, pokud zvolí vhodný zátěžový protokol (zde, v reakci na tvůj předchozí text musím říci, že u patnáctiminutového testu, s ohledem na jaké typy zátěží a trvání závodů trénuješ bych volil jiný protokol 😊). Pro běžné hobíky (například jako jsem já) nebo sportovců, věnující se převážně jedné disciplíně, je jeden vhodně sestavený test naprosto dostačující. Nicméně u Tebe a dalších závodníků špičkové výkonnosti, kde hledat prostor pro další zlepšení není už žádná legrace, nám jde vždy o maximálně precizní výsledky. Cílem je detailně připravit podklady pro přípravu jak v běžecké, tak i cyklistické disciplíně a zároveň co nejpřesněji zjistit maximální výkonové parametry organismu. To poslední není vždy nutné, zvláště u vytrvalostních disciplín, protože tzv. VO2max není „posvátnou krávou“, ke které bychom se měli modlit. Na druhou stranu u špičkových sportovců je to parametr, který je dobré mít pod kontrolou i v dlouhodobém horizontu. K tomu slouží právě speciální VO2max protokol – tedy ten nejkratší z testů, které jsi u nás „šel“. Dlouhý stupňovaný běžecký test, je zlatý standard v zátěžové diagnostice a často ho používáme nejen u sportovců, ale i u lidí, kteří k nám jdou primárně kvůli kardiologické prevenci a minimalizaci rizik. Jeho průběh se liší člověk od člověka a také podle toho, zda máme co nejvíce zjistit během jediného testu. Vždy však zjišťujeme reakci organizmu na jednotlivé stupně zátěže a stanovujeme s co nejvyšší mírou přesnosti to, čemu se nepřesně říká aerobní a anaerobní práh a na ně navázané tréninkové zóny. Kontrolujeme ventilační parametry pod zátěží, přenosy kyslíku, respirační kvocienty, korelující hodnoty tepové frekvence a celou řadu dalších parametrů. Pro ty, kdo jdou rádi s dobou a chtějí trénovat podle wattů i na běhu, na vyžádání sestavíme komplexní přehled velkého množství běžeckých a fyziologických metrik ve vzájemné vazbě. Sportovec tak dostane do rukou nejen výkonnostní parametry svého těla v daném čase, ale i přenos těchto parametrů do časů a rychlostí v běhu. Není žádným tajemstvím, že každý běhá jinou technikou a dva borci se shodnou výkonností (například ve Wattech na kilogram), ale různou technikou běhu, dosahují rozdílných časů na shodné trati. Takže součástí testu může být – tak jako v Tvém případě – i analýza běžeckého stylu nejen z pohledu krásy, to nechť posoudí třeba diváci podél trati, ale z pohledu účinnosti jednotlivých složek běžecké techniky a nalezení případných rezerv. Vzhledem k tomu, že pracujeme s diagnostickou laboratoří Cortex Metamax a analytickým SW Metasoft, provádíme automaticky již i u základního testu i metabolickou analýzu, tj. rozbor energetického krytí výkonu (tuky vs sacharidy) během stupňované zátěže.

Třetí test byl ve tvém případě cyklistický – to je důležité právě pro triatlety. Opět známá věc: výsledky běžeckého testu nejsou do cyklistiky plně přenositelné. Jedná se o zcela jiný typ zátěže, na který atletovo tělo reaguje jinak – záleží na technice, adaptaci atd. Pro jednoduchost lze říci, třeba na příkladu TFmax, že v cyklistickém testu se podaří dosáhnout skutečné „maximálky“ pouze profesionálním cyklistům specialistům – a to ještě jen možná J. Chci-li tedy mít pro špičkového sportovce kvalitní podklady pro trénink, je stanovení zátěžových zón včetně odpovídajícího výkonu ve wattech nutné proměřit v samostatném specifickém testu. Pokud toto všechno dáme do vzájemných vazeb, jsou výsledkem skutečně přesné a komplexní podklady pro stanovení optimálního postupu v dalším tréninku a přípravě na závodní sezónu.


2. Proč jet za tebou do Cardiolabu a nezvolit jinou laboratoř?

Důvod pro to jet k nám může mít každý jiný. Zkusím nabídnout ty, které by přesvědčily mne samotného. Třeba proto, že je u nás kamarádská atmosféra, že nás to s našimi klienty baví a naše klienty to pak baví s námi. Protože každý den pracujeme na tom, abychom byli ve špičce v oboru, a přesto je náš přístup pohodový. Protože jako jedni z mála pracujeme komplexně – překrýváme oblasti vrcholového a výkonnostní sportu, kardiologie a výživy, což se vzájemně skvěle doplňuje. Protože jsme naši laboratoř vybavili špičkovou diagnostickou technikou a disponujeme, podle našeho hlubokého přesvědčení, nejlepší spiroergometrií, která existuje. Umožňuje nám naprosto precizní diagnostiku, a je shodná s tou, kterou využívají ty nejlepší sportovní laboratoře světa.

Vsadili jsme na kvalitu nejenom ve výbavě a poctivosti odvedené práce, ale i v komunikaci s klienty. Od nás se neodchází za půl hodiny, ale nejdříve za půl dne. Odchází se s tím, že klient chápe, rozumí tomu jak funguje jeho tělo, kde jsou jeho silné i slabé stránky a na co se zaměřit – zde totiž více než jinde platí, že celek je tak silný, jak silný je jeho nejslabší článek. Nikdy nedáváme unifikované rady a doporučení přes kopírák.

A k tomu se váže ještě jeden důvod proč. Protože náš přístup ke každému klientovi je stejný. Věnujeme se stejným způsobem vrcholovému sportovci jako jsi ty, i hobíkovi, který si chce zaběhnout svůj první půlmaraton. Za každým totiž stojí jeho vlastní individuální příběh. Pro sportovce – ať vrcholové či výkonnostní má být investice do zátěžové diagnostiky tím, co je nejvíce posune. K jejich snům, k osobním rekordům, ke zdraví, k radosti ze sportu. Mohou si koupit nové boty, mohou si koupit o pár gramů lehčí sedlo na kolo, měli by ale určitě investovat do sebe, do svého těla, do toho aby mu rozuměli, do svého zdraví.


3. Jak dlouho se zátěžovým testům věnuješ a jaká je tvoje sportovní minulost?

Asi o něco déle, než je většina těch, co tento rozhovor budou číst na světě 😊. Poprvé mě začala zajímat někdy kolem roku 1985, kdy jsem ještě jako junior tyto testy celkem pravidelně absolvoval. Dá se tedy říci, že tehdy jsem byl objektem zkoumání, ale od samého začátku jsem se snažil nakouknout pod pokličku. Měl jsem to štěstí, že tím, kdo naše zátěžové testy tehdy v laboratoři vrcholového sportu dělal byl můj starší kolega z pětiboje a kamarád MUDr. Lumír Kroček, takže jsem se vždy dozvěděl něco navíc. Vzhledem k tehdejším diagnostickým možnostem se to od dnešních testů trochu lišilo, ale podstata byla stejná. Navíc jsem se vždycky rád „hrabal v číslech“, často jsem vedl nekonečné diskuze o tréninku se svým tehdejším trenérem a nejlepším kamarádem v jedné osobě – Jakubem Kučerou (určité ho znáte je to totiž mj. trenér Davida Svobody – olympijského vítěze v moderním pětiboji, ale i mnoha dalších medailistů z mistrovství světa). Z toho se dá logicky odvodit i co jsem sportovně. Jsem bývalý moderní pětibojař. Závodil jsem zejména v devadesátých letech na mnoha národních i mezinárodních závodech, občas na nějakém tom světovém poháru a podobně. Během studia na ČVUT a pak i po skončení pětibojařské kariéry jsem přešel k šermu. Nejprve v USK Praha a poté v SC Praha, kde jsem ještě několik sezón absolvoval jako specialista šermíř a i zde jsem se občas účastnil i závodů světového poháru. Měl jsem tím pádem možnost potkat spoustu skvělých lidí, kteří se v těchto sportech pohybují a mnoho z nich mohu označit za své kamarády. Po skončení aktivní sportovní kariéry na vrcholové úrovni, se jako hobík a opotřebovaný sportovec věnuji velmi lehce triatlonu – tak jak mi práce, děti (mám totiž 4 syny) a zdraví dovolí.

Vize vytvořit zátěžovou laboratoř s přesahem jak do sportovní diagnostiky, tak i do prevence civilizačních a zejména srdečních onemocnění, jsme nosili v hlavě asi tak deset let. Jenže tou dobou jsem vedl úspěšnou obchodní firmu a Hanka pracovala v IKEMu. Před třemi lety jsme však tento náš společný sen uvedli v život, a od té doby se zátěžové diagnostice věnuji naplno.

Zatímco já jsem rozený cifršpión (primárně mám vystudované automatické řízení a inženýrskou informatiku na ČVUT), tak hlavní polovina týmu naší laboratoře, tedy má žena Hanka, je doktorka – co se specializace týká, je atestovaná internistka, atestovaná kardioložka s mnoha lety praxe na špičkovém pracovišti kardiologie v pražském IKEMu, v týmu akutní kardiologie doktora Kettnera, a k ještě tomu je i specialistka na sportovní medicínu. V Cardiolabu působí logicky v roli lékařky ve všech zmíněných specializacích, a navíc i v roli nutriční specialistky. Tím, že se sama aktivně věnuje vytrvalostnímu běhu na dost slušné úrovni, rozumí výborně potřebám sportovců, a proto i v případě že má sportovec nějaký zdravotní limit, vždy hledá, jak mu pomoci a ne, jak mu všechno zakázat.

Myslím, že právě v kombinaci mých a jejích schopností a zkušeností je hlavní přednost a největší síla naší laboratoře.


Po ukončení testů jsem byl mile překvapen. Výše uvedené 4 body zjistíte téměř na každém pracovišti. Zde jsem však dostal informace i z jiných pohledů a dle mého suprově doplňují celkovou skládačku. Co bylo tak nové? Energické krytí v jednotlivých intenzitách. U mě osobně je tukový metabolismus na žalostné úrovni. Vzhledem k tomu, že se věnuji 9 hodinovým závodům, dosti zásadní problém. Již delší dobu mám při plavání problém s dýcháním. Asi jako každému mi nestačí dech, ale plíce na to kapacitu mají. Problém je jinde! Nejspíše na buněčné úrovni, takže jsem si hned zajistil rozbory krve a uvidíme, co zjistíme… Tyto informace bych v jiné laboratoři nezjistil a proto jsem rozhodně rád za jejich absolvování právě zde. Lidský přístup, super technika a profesionální výstup. Co více si přát?

Závěr celého testování? Na sezónu budu 100% připraven a zase o chlup lepší!!!


bottom of page