top of page

Vojická časovka: 2 závody do 40 minut

Když váš kamarád, trenér a do jisté míry i vzor pořádá závody, nemůžete říci NE! Michal Řeháček již potřetí zrealizoval nedaleko Jičína ojedinělou akci. Celý podnik pojmenoval VOJICKÁ ČASOVKA a můžeš se rozhodnout, zda trať absolvuješ na MTB kole nebo po vlastních nohách. Já jsem si odbyl premiéru již loni a i letos jsem se plánoval postavit na start jak MTB, tak běhu.

Trať je dlouhá 2 870m a zjednodušeně můžeme říci, že celá do kopce. Celkem nastoupáte přes 150 m. První polovina po asfaltu a druhá část vede v lesní cestě s lehkými nástrahami v podobě kamení, kořenů a kaluží. Letos se postavilo na start necelých 80 lidí.

Mentální příprava na 20 minut bolesti zahájena


Cyklistika: Stejně jako v minulém roce i letos jsem se rozhodl odstartovat svoji dvojkombinaci cyklistikou. Start je intervalový po 1 minutě, takže nemáte přehled o svém průběžném pořadí a od začátku do cíle musíte šlapat do pedálu na 100%. Stále živě jsem si pamatoval, jak to loni bylo bolavé, takže jsem se opravdu těšil… 5-4-3-2-1-START! Popravdě není moc o čem psát. Prostě kule od začátku do konce. Závěrečných 500m se narovnává a je důležité nepolevit, ale naopak zařadit těžší převod a roztočit již tak dost tuhé nohy. Celkově se mi však jelo dobře. Na silnici těžký převod a v terénu spíše frekvenčněji. Loni jsem zde zajel čas 8:39 minut, takže cíl byl jasný: Jet lépe! A to se podařilo. Čas se zastavil na 8:20 minutách. V cíli si užívám jednominutové bezvědomí, napiju se a rychle zpět dolů na start.

První vteřina na trati, tady to ještě jde...

Závěrečné stovky metrů, tady už je to vlastně taky v pohodě...


Běh: Šup, šup, není mnoho času. Kolo vyměním za běžecké boty a cyklistické oblečení za běžecké. Připnout číslo na hruď, namočit si šátek do vody a rozklusat. Nohám se ale moc nechce, dopolední běžecký trénink a kaše na kole je slušně znechutila. Dám tomu tedy jenom nezbytné minimum a spíše to založím na dynamickém protažení v kombinaci s povalováním se ve stínu. Přesně po 43 minutách jsem opět odpočítán a vybíhám na totožnou trať. Loňský výkon 11:56 minut zde stačil na vítězství a historicky druhý nejrychlejší čas. To však neřeším a upaluji nahoru na kopec. Tělo už je dost vysáté a ani hlava nechce pracovat na 100%. Stále se snažím myslet na techniku, zvedat nohy, rytmicky si pomáhat rukama, správně dýchat a metry utíkají. První asfaltová část je za mnou a já vbíhám do lesa. Před sebou spatřuji „motající se“ cyklisty a to dodá trochu sil. Postupně se jim přibližuji a nakonec některé z nich i předběhnu. V závěrečném zmírnění jsem schopen tempo navýšit a z toho mám radost. Nakonec cílem probíhám v čase 11:31 a vzhledem k tomu, že jsem běžel na 95%, jsem nadmíru spokojen! Nyní už se jenom vyklusnout zpět na start a vyčkáme na výsledky.

200 m po startu

Klasická cílová grimasa pár vteřin po dokončení. Směju se, mám křeč nebo ukazuji svoje zuby dentistovi? Těžko říci...


Intervalový start má úplně jiný charakter než závody se společným startem, které preferuji. Závodník však musí být komplexní a v rámci zpestření přípravy super obměna. Při vyhlašovacím ceremoniálu zjišťuji, že jsem dokázal zvítězit v obou disciplínách a získal tak jako historicky první závodník cenný double. Popravdě konkurence letos nebyla tak silná jako v předešlých ročnících, ale dva osobní rekordy bez vylaďovací přípravy a z plného tréninku potěší. Věřím, že jsem na Pilmanadobře připraven a budu se těšit na poměření sil s nejlepšími středotraťaři na sobotním Mistrovství České republiky ve Žďáru nad Sázavou. Pro kompletní doplnění výsledků uvedu nejlepší 3:


Cyklistika:

1. Petr Soukup 8:31

2. Martin Šubr 8:55

3. Štěpán Karban 9:33


Běh:

1. Petr Soukup 11:31

2. Jiří Drbohlav 12:57

3. Jan Starý 13:07

Tak to by bylo!


Ještě jednou děkuji Michalovi za organizaci celého podniku, pozvání, pestrý odpolední doprovodný program a luxusní ceny. Cenový voucher v hodnotě slevy 150 000,- na koupi kombajnu ještě zvážím! Přeci jenom to není nejrychlejší vozidlo a hůře se s tím parkuje u Kauflandu, ale při osobitém polepení by každý už z dálky věděl, že se řítím!!!


bottom of page