top of page

3 000 m na dráze: Rychlost je základní předpoklad pro vytrvalost

Na svůj první start v letošní sezóně jsem dlouho čekat nemusel a odstartoval jsem halovým závodem na 3 000 metrů. Trenér Zbyšek vyslal celou naši tréninkovou skupinu otestovat formu do pražské Stromovky na Mistrovství Plzeňského kraje 19.1.

Nijak speciálně jsem se na závod nechystal a měl to být dobrý test aktuální běžecké formy. Díky odpolednímu startu ve 13:50 jsem se pohodově stihl ráno po snídani rozklusat a zbytek dopoledne strávil v posteli (s Karčou samozřejmě). Okolo 13:00 se scházím s Honzou Čelůstkou a Jiřím Keslem v hale. Pokecáme, zabereme místa, převlečeme a jdeme se připravit na závod. 30 minut před startem se prosypu kofejňákama. Nikdy jsem 3 000 m neběžel, takže očekávání byla smíšená. Byl jsem přihlášen do nejrychlejšího rozběhu čítajícího celkem 16 borců. Ještě dva dny před závodem se mi běželo hrozně, ale nyní jsem se cítil dobře připravený a odhodlaný podat 100% výkon. Instrukce od trenéra: „Trojka je pěkná svině, vzpomeneš si na mě na 2. km… Nikam se nežeň a drž kontakt. Konec bude rychlý.“

Plavec chce umět 100 m kraul pod 1 minutu, Ironman se snaží prolomit hranici 9:00 hodin a běžec na 3 km musí běžet pod 9:00 minut, takže cíl byl dobře znám.

Postupně nás řadí dle našich nahlášených časů a já se startovním číslem 6 jsem někde uprostřed. Ani nevím, zda-li se vystřelilo z pistole, písklo nebo tlesklo. Najednou se dav rozběhl a já díky kvalitní triatlonové průpravě věděl, jak zahájit. Borce napravo jsem vyloktoval a nalevo zavřel. Postupně se náš vláček natáhl do jedné šňůry a já se po pár desítkách metrů pohyboval okolo 8. místa. V tu chvíli je přede mnou rychlík Jirka. Prvních pár koleček je dost hektických. Bojuje se o pozice, všichni kličkují a tempo je velice nerovnoměrné. Běží se mi však super a tak tomu nechávám volný průběh. Na 500 m jsme za 1:31 min. To není úplně nejrychlejší, a tak rychle zaceluji díru, která přede mnou vznikla a jdu před Jirku. 1 km probíháme za 3:02 min. Čas pod 9:00 min se v té chvíli zdá být nereálný. Chtěl jsem rozeběhnout okolo 2:55 min a postupně kapat, nyní to na kapání nevypadá. Na druhou stranu jsem v první třetině a stále se cítím podezřele svěže. Nohy letí a já se aktuálně pohybuji okolo 6. místa. Favorit Jakub Davidík se odpoutal hned na začátku. Zbytek startovního pole je stále kompaktní. Držím si svůj rytmus a kola postupně naskakují. 2 km probíháme za 6:00 min. To už vypadá lépe, ale nyní začne pravý závod. Koukám na záda závodníka přede mnou a čtu TRIATLET Karlovy Vary. Dnes má svolení být rychlejší z triatlonistů jenom Čelda a toho jsem ještě neviděl, takže lehce zrychluji a jdu dopředu. 2,5 km a já si vzpomínám na slova trenéra. Aktuálně jsem na 4. místě a někdo mí usilovně dýchá na záda. 2. a 3. místo není daleko, ale díra je již patrná. Tělo jede na 110%, ale stále jsem schopen myslet na techniku a držet rytmus. Na metě 2,7 km periferně vidím oranžový dres Ústí nad Labem a rázem chápu, kdo byl celou dobu za mnou. Čelda útočí, ten zmetek :-). Posledních 200 m se jde slušný řemeslo a technika jde stranou. Všichni toho už máme plné kecky a jediné co chceme, je proběhnout cílem. Na poslední rovinku ze sebe ždímu poslední zbytky sil, ale na Čeldu to dnes nestačí. Probíhám cílem a vypínám hodinky. Uvědomuji si, že jsem necvakal kilometrové mezičasy a na hodinky se za celý závod ani jednou nepodíval, takže netuším, jak na tom jsem… Sklopím oči a ejhle 8:57:41!!! Je to tam :-). Rázem se poroučím k zemi a zalehávám vedle Čeldy. Jsem hotový, spokojený.

1. Jakub Davidík 8:32,87

2. Pavel Štěpáník 8:54,04

3. Jan Čelůstka 8:56,13

4. Zbyněk Malec 8:56,91

5. Petr Soukup 8:57,41

11. Jiří Kesl 9:22,31


Klasicky pochválím Čeldu, za lišáckou práci a když popadneme dech, tak se jdeme vyklusat. Postupně se pobalíme a po 9minutové šichtě můžeme jet každý do svého domova.

I když se věnuji primárně dlouhým Ironmanským tratím, tak rychlost je pro 21 nebo 42 km nesmírně důležitá. S tímto časem jsem ukázal, že nejsem úplný šnek a mohu se těšit na další běžecké závody.


Příští týden však budu testovat svoji formu na plaveckých závodech. Po mnoha letech se opět zúčastním Mistrovství Královéhradeckého kraje družstev a moje disciplíny jsou 1500 m a 400m kraul. Tak uvidíme, jak se bude dařit zde…


bottom of page