top of page

První soustředění na závodní sezónu 2020 (Fuerteventura)

Kostky jsou vrženy a já budu v sezóně 2020 opět závodit jako PRO. Již jsem prozradil, že jedním z hlavních závodů bude Challenge Roth. Na ostatní závody si ještě budete muset počkat, ale převážně se zaměřím na zahraniční závody série Ironman.

Letos jsem sice absolvoval hned několik soustředění v teple, ale převážně jsem trénoval sám a soustředil se na své tepy, watty, tempo… To nefunguje!!! Posouvá vás trénink ve skupině, kde jste vy za největšího břídila. Takže když jsem dostal možnost jet na společné předvánoční soustředění na Kanárské ostrovy se Sebastianem Kienle, nemusel jsem moc dlouho zvažovat. Kontaktoval jsem Oťase z Fly4sport a poprosil ho o zajištění letenek. Odpoledne 14. 12. odlétám přes Madrid na Kanárské ostrovy (Fuerteventura). V minulosti jsem navštívil Gran Canarii a Lanzarote, takže jsem byl pln očekávání z nové destinace.


Proč se vesnice Playitas na Fuerte označuje „Home of triathlon“ jsem pochopil hned následující den. Stabilní teplé počasí okolo 20°C, 50m venkovní bazén, okolo spousta měkkých zpevněných cest po místních kopečkách nebo rovina na promenádě pro běh, silnice bez většího provozu s velice rozmanitým terénem na kolo, špičkově vybavené fitko, o tréninkové partnery rozhodně není nouze (sjíždí se zde ti nejlepší plavci, běžci a triatlonisti z celého světa), a to nejdůležitější super jídlo (především domácí dezerty k večeři si získaly moji přízeň). Sebi sem jezdí již téměř 15 let a na ostrově stráví okolo 2 měsíců ročně. Plně chápu! Podobný koncept je na vedlejším ostrově Lanzarote v komplexu La Santa, ale Playitas si mě získalo na svoji stranu.

Celkem jsem zde odtrénoval 8 kvalitních dní, a i přes postupně se zvyšující únavu si každý trénink užil. Triatlonisti jsou ujetí na čísla, takže sem s nimi:


Plavání – 8 tréninků, 25 km

Cyklistika – 9 tréninků, 700 km

Běh – 6 tréninků, 50km

Posilovna/Protažení – 6 tréninků

Celkem 39,5 hodin

Měl jsem možnost jet na kole s klukama z olympijského triatlonu (Jonas Schomburg, Sylvain Fridelance), několikanásobným vítězem cyklistické části na Hawaii mezi amatéry Lasse Ibert a samozřejmě Sebim. Zažil 2 dny s profi fotografem James Mitchell, který se specializuje čistě na triatlon a pořizoval fotky pro Sebiho. Poslechl si hned několik zákulisních příběhů ze světa triatlonu, které se nikde nedočtete :-). Při běžeckých trénincích se Sebiho ženou Tinou, jsem dostal užitečné tipy na super závody. Popravdě povídala spíše Tina, já vlál v pozadí. Osobní rekord na 3 km má 9:30 min. Zjistil co jí aktuálně asi nejrychlejší běžec ve světě OH triatlonu Alex Yee k obědu (bílá bageta a mléčná čokoláda). Snad při každém tréninku dostalo moje ego nakládačku, ale zároveň jsem pochopil nové souvislosti a nutnosti změn. Každý večer pod aktovkou Sebiho sledoval zápasy NFL (amerického fotbalu) a pozvolna pronikl do tajů tohoto sportu a v neposlední řadě se naučil pár nových německých i španělských nadávek, což se hodí vždy.


Vyhnout se předvánočnímu shonu, mrazivému počasí a užít si pár dní v teple je vždy příjemné. Proto ani ty neváhej a vycestuj do teplých krajin za tréninkem. Je to super!!! Nicméně na Vánoce jsem byl vždy doma s rodinou a jinak tomu nebylo ani letos. K Vánocům pro mě neodmyslitelně patří kruh těch nejbližších, sníh (v posledních letech spíše jenom mrazivé počasí), stromeček, cukroví, kapr (kterého nejím), dárky a místo, kde jsem doma.

Další rychlo soustředění bude s tréninkovou skupinou Luboše Bílka na Šumavě.


bottom of page