top of page

První letošní vítězství aneb tenhle HNOJÁK je můj

23.3.2019 proběhl první ročník nočního běhu nedaleko od Jičína s názvem „Zebínský Nočník“. Závodilo se na trati 5km ve značně rozmanitém terénu. Na startovní čáře se sešlo více jak 150 závodníků a ti kteří měli strach ze tmy, si vzali na pomoc psa.

Závod zorganizoval Jan Starý a Michal Navrátil. Moji dva nejlepší kamarádi, takže byla více než slušnost se na závodě ukázat. Vzhledem k tomu, že předjezdec na kole byl pouze jeden (vyhrazen pro závod se psy), byl jsem pověřen funkcí vodiče pro hlavní hladký závod. Největší rivalové byli Ruda Cogan (nejrychlejší mezičas na 500m) a Jirka Čivrný.

Hned od startu jsem se vzhledem ke své funkci musel držet vepředu a snažil se udávat tempo závodu. Trať jsem znal jako své boty. Pravidelně ji běhám, ale pro jistotu jsem ji v den závodu jednou cvičně proběhl a navíc v podvečerních hodinách pomáhám se samotným značením. Oproti běžcům z okolí Jičína značná výhoda. Překvapení se naštěstí neděje a největší boj probíhal o druhé a třetí místo. Z něj se více radoval Jirka, který o 25vteřin porazil Rudu. Já jsem dokázal uhájit roli favorita (i vodiče) a připsal si tak první letošní vítězství.

Závod byl otestováním formy po druhém vydařeném soustředění na Malorce a zároveň kvalitní přípravou na první světový pohár v polovičním triatlonu. Na start se postavím již tuto neděli v městě Salou nedaleko Barcelony.

Sám jsem se divil, jak je běh s čelovkou v lese a potmě jiný, ale zároveň atraktivní. Na první ročník byl vidět profesionální přístup, propagace celé akce na sociálních sítích, zajištění kvalitních sponzorů, několikadenní přípravy a pohodové startovní pole. Pivko a guláš v cíli nemohl chybět. Plusem bylo i finanční podpoření Jičínského psího útulku z vybraných peněz.

Jen tak dál, více takovýchto akcí v našem kraji!!!


bottom of page