top of page

Co bylo náročnější? Silvestrovský běh nebo seznamovačka s pantátou a paňmámou

Loni jsem na Silvestra zavítal do Liberce a zazávodil si zde s Vítkem Pavlištou. Letos jsem nechtěl dostat „na prdel“ a spojil příjemné s užitečným. Cestu za přítelkyně rodiči jsme spojili s místním závodem v Jablonci nad Nisou – Silvestrovským během okolo 3 přehrad.

Trať byla dlouhá 5km, po rovině a střídal se asfalt se zpevněnými lesními cestami. Počasí lehce nad nulou a bezvětří. Přijíždíme hodinu před startem a bezproblémů stíháme registraci, převlečení, záchod a rozklus. Trať neznám, ale proběhl jsem si alespoň poslední kilometr a vypadá to rychle. Na startu se sešlo okolo 400 závodníků ze všech koutů republiky a napříč všemi běžeckými disciplínami. K čelním triatlonistům patřil Martin Semerád a Venca Francke. Atlety zastoupil Luboš Gaisl, běžci do vrchu vyslali Honzu Malého, ale i silniční či orientační běžci zde měli početné zastoupení. Závod tedy měl ukázat, kdo přes vánoční svátky nejméně lenil a poctivě trénoval na letošní sezónu.

Hned od startu po asfaltu za to vzal Luboš a začal startovní pole natahovat. I mně tempo 3:00min/km moc nechutnalo… Po necelém kilometru vbíháme na lesní cesty, kde nás bleskově zpomaluje kombinace bláta, mokrého sněhu a ledu. Připadal jsem si jak křeček v běhátku. Šlapu na místě a nic se neděje, jenom srdce chce vyskočit z hrudníku. Na špici se krystalizuje čtveřice favoritů Semerád, Francke, Soukup a Gaisl. Na 2 kilometru se začíná nenápadně vzdalovat Martin a já se jej snažím dohnat. V uklouzaném terénu je to však náročné a já odkládám tento plán až na suchý podklad. Na 3 kilometru jsou již rozestupy znatelnější a může se zdát, že je o závodu rozhodnuto. V té době jsem na druhém místě a za mnou spolu bojuje Vence s Lubošem. Bohužel vysoké tempo na začátku si v závěru vybírá svoji daň a já jsem v jediném cca 50m dlouhém kopečku dostižen Lubošen. Při vběhu na tak vytouženou suchou dlažbu už vidím pouze Martinova a Lubošova záda. Cílovou rovinku po přehradě vodní nádrže Mšeno si mohu vychutnat a uhájit 3.místo. První doběhl Martin Semerád s náskokem 14 vteřin na Luboše. Já jsem zaostal dalších 9 vteřin. Jako první letošní závod to vůbec nehodnotím špatně a beru jako příjemné zpestření souvislých běhu.

Po závodě se jede na seznamovací oběd s rodiči od přítelkyně, vytočit nohy na běžky do Bedřichova a v závěru dne na silvestrovskou párty s okruhem těch nejbližších přátel v Jičíně. Ani jedna z těchto částí dne nebyla tak bolavá a intenzivní jako samotný závod. 😊


Nyní jsem na 14 denním soustředění se skupinou Luboše Bílka a poctivě ladím formu na svůj první Winter Spartan 19.1. ve Vratislavicích. Uvidíme, zda-li i zde se postavím na stupně vítězů???


bottom of page