top of page

Triatlonový průvodce Petra Soukupa

Zapomeňte na Lonely Planet! Ve svém životě jsem v rámci soustředění projel tolik štací, že můžu každému běžci i triatlonistovi poradit, kam a proč se vydat. Moje letošní páté a poslední soustředění před sezónou v teple jsem na přelomu března a dubna strávil kousek od Španělské Málagy, v přímořském městečku Benalmádena. Zásadní změnou oproti ostatním kempům byla úplně nová lokalita, možnost konečně začít kvalitně běhat (koleno je již OK) a účast mých tří svěřenců. Jako vždy se kvalitně trénovalo, jedlo, spalo, špásovalo a pilo.

Krása střídá nádheru!!!

Připravil jsem pro vás tréninkového průvodce svými oblíbenými lokalitami, které pomohou vybrat to nejlepší místo pro soustředění i vám:

Malorka (s´Arenal)

Plavání: Vnitřní 25m bazén s minimálním množstvím plavců, s domorodci se tu strkat nebudete. Moře, které je vzhledem k často brzkým termínům návštěvy vhodné pouze pro zimní plavce. V případě nutnosti doporučuji dva neopreny, kulicha a neoprenové ponožky.

Cyklistika: Roviny i kopce, ohleduplní řidiči (pozor na dovolenkující německé důchodce!), super stav silnic, velké skupiny profíků i amatérů, takže je šance se chytit balíku podle vaší výkonnosti. Pro cyklistiku není lepšího místa.

Běh: Promenáda podél moře o délce několika desítek kilometrů. Z kraje sezóny minimum chodců, ale čím později dorazíte, tím více budete bojovat spíše o prostor než běžet. Menší parky. Kopec budete hledat obtížně.

Zajímavost: Určitě byste si neměl nechat ujít jeden z nejznámějších kopců na severu ostrova s názvem Sa Calobra. Délka je 10km a stoupáš od moře do výšky 700 m.n.m. I populární Jan Ulrich jej v rámci svého tréninku na Tour de France 3x vyjížděl. Překonáte jeho čas?

Rekapitulace: Jednoznačně cyklistický ráj. Pokud potřebujete posunout vaše cyklistické dovednosti, nic neřešte a kupujte letenku do Palmy. Běh i plavání jsou bez problému možné, ale to není to ten důvod, proč se na tento ostrov budete vracet.

Ráj i peklo v jednom - Sa Calobra

Šumava (Srní)

Plavání: Vnitřní 25m hotelový bazén.

Cyklistika: V zimním období není jiná možnost než indoor. Přes léto však vzhledem ke stavu silnic více doporučuji MTB. Pro silniční cyklistiku je mnohem přívětivější nedaleké Německo, případně vezměte staré ráfky a pancéřové pláště.

Běh: Roviny/kopce, silnice/měkké cesty, nic není problém. Dobré turistické značení v Čechách nikdy neselže. Pokud nejste průměrně se orientující žena ;-).

Zajímavost: Na soustředění sem jezdí tréninková skupina Luboše Bílka a tak máte možnost se uprostřed Šumavy střetnout se světovými hvězdami triatlonu (Sebastian Kienle, Petr Soukup atd.). Pro jedlíky je větší ikonou Marmeládovna Blanky Milfaitové.

Rekapitulace: Osobně jezdím na Šumavu především pro hromadění kilometrů na běžkách. Nicméně plavání přímo v hotelu je příjemným komfortem. Běžeckých tratí je mnoho. Silniční cyklistika nebude tím pravým ořechovým. Pro ty, kteří nejsou z této části republiky a nemluví cizím jazykem, může být Šumava super zpestřením nudné zimní přípravy.

Sebastian Kienle: "Hele i o jedný ruce šlapu o 100 wattů víc než ty :-)."

Základem úspěchu je komplexní pohyb. Běžky jsou přes zimu ideální.

Benidorm (Altea)

Plavání: 25m vnitřní bazén v blízké La Nucia nebo Benidormu. Moře pro fanatiky a otužilce.

Cyklistika: Rovina se hledá obtížně, proto spíše doporučuji pro pokročilejší cyklisty nebo jako druhé soustředění. Kopce objevíte okamžitě. Relativně pestrá možnost výběru tratí s kvalitním povrchem, s nízkou dopravní hustotou a mimo hlavní silnice. V posledních letech hodně využívaná oblast profesionálními cyklisty, kteří již mají Mallorky plné zuby.

Běh: Promenáda podél moře, atletický stadion (Alfas, Benidorm), šotolinová 6km cesta podél kolejí nebo traily v nedalekých kopcích. Každému dle libosti.

Zajímavost: Jakožto zapřisáhlý odpůrce sladkého jsem i já v rámci volných dní musel pravidelně navštěvovat místní pekárnu (https://mapy.cz/zakladni?planovani-trasy&x=-0.1289805&y=38.5368908&z=18&rc=t.ghrwWMC4&rs=osm&rs=&ri=23644014&ri=&mrp=%7B%22c%22%3A111%7D&mrp=&rt=&rt=) a k prasknutí se přežrat. Pro zklidnění žaludku jsem místo panáčka volil Frozen Yoghurt s minimálně 3 toppingy

Rekapitulace: Super náročnější cyklistika, pestrá škála běžeckých tréninků a standardní možnosti plavání.

Na tohle prostě nechceš narazit...

Ten kluk je prostě šťastnej

Lanzarote (Costa Teguise)

Plavání: Otevřený 50m bazén (slaný) a moře.

Cyklistika: Vzhledem ke každodenně silnému větru zde nejde o kvantitu, ale o kvalitu naježděných kilometrů. Rovin i kopců je zde dostatek. Kvalitní silnice a ohleduplní řidiči. Velice různorodá krajina od lávových polí, zemědělsky zelených oblastí, vyprahlých stepí i písčitých dun.

Běh: Hodně omezené možnosti. Mimo veřejných silnic toho zde moc nenajdete. Všudypřítomná lávová pole nejsou pro běžce přívětivá.

Zajímavost: Hawaii je pro nás Evropany trochu z ruky, ale pokud chcete okusit podobné klimatické podmínky a vyzkoušet jeden z nejnáročnějších závodů série Ironman, máte na tomto ostrově možnost. Tratě jsou celoročně přístupné a proč nestrávit jeden den plaváním, cyklistikou a během. Večer je individuální program…

Rekapitulace: Velkou výhodou je oproti Španělsku či Mallorce stabilnější počasí. Vyšší ceně za letenky a hotel (apartmán) předejdete brzkým zabookováním. Krásná, ale díky silnému větru náročná cyklistika. Plavání bezproblémové, běžecké možnosti omezené.

Pojď mi HOPA!!!

Klasika která nikdy neomrzí - Mirador del Rio

Málaga (Benalmádena)

Plavání: Vnitřní i venkovní 25m a 50m bazén. Moře opět pouze pro otužilce nebo pro ty, kteří pod neoprén navléknou teplé spodní prádlo.

Cyklistika: Po úvodním vymotání se z města a absolvováním několika kilometrů po hlavních silnicích se dostanete do typického Španělska. Spousta malých vesniček, kde se čas zastavil, a více než šlapat do pedálů budete chtít pokukovat okolo sebe. Bohužel není mnoho možností, kam vyrazit a po jednom týdnu již kopírujete stejné tratě. Řidiči ohleduplní, ale kvalita silnic je na španělské poměry podprůměrná (rozuměj – místy připomíná tankodrom).

Běh: Promenáda podél moře (přes den jste vzhledem k množství turistů bez šance), dva atletické stadiony (400m) a především super traily v blízkém pohoří.

Zajímavost: Večer před prvním regeneračním dnem jsem společně s Ondrou vyrazil na kukačku do města a testnout sangrii. Nakonec jsme skončili v malém rodinném podniku, kde nám sangrii nenalili, protože to považují za urážku Španělska a je to pití pouze pro turisty. Dostali jsme Tinto de verano, což je vylepšená „sangrie“ pro místní. Vřele doporučuji, i když je to lehký bolehlav :-).

Rekapitulace: Nekonečné množství trailových běhů s úžasnými výhledy na moře i vnitrozemí. Cyklistika je dosti traťově omezená, ale pokud zde nejste měsíc, není problém. Plavání bez problémů.

Kdo je tady šéf?

Jak jsem říkal: "Běh je moje nejsilnější disciplína".

Konkurenty mám letos v plánu ODSTŘELIT!!!

Jak jste správně pochopili, osobně preferuji Španělsko nebo jejich kolonie. Cenově dostupnější bude určitě Itálie nebo Chorvatsko, kam začíná jezdit více a více závodníků. Velkou nevýhodu však spatřuji v nejistém počasí, které je základem pro úspěšné soustředění.

Závěrem přihodím svoji kilometrovou rekapitulaci ze závěrečného soustředění:

Plavání – 5x, 8,1 km (2,5 hod)

Cyklistika – 13x, 870 km (33,5 hod)

Běh – 14x, 147 km (14 hod)

Posilovna – 5x (2 hod)


bottom of page